Veelgestelde vragen

Houtpellets zijn cilindervormige korrels geproduceerd uit onbehandeld houtzaagsel en -schaafsel afkomstig uit de houtbewerkingsindustrie. Denk hierbij aan houtzagerijen,trappenfabrieken, kozijnfabrieken etc.

Door het droge houtzaagsel en -schaafsel onder hoge druk te persen ontstaan houtpellets. Door het persen is de energiedichtheid verhoogden het product veel zwaarder. Een houtpellet valt na het persen niet uit elkaar doordat de lignine (bestandsdeel van hout) tijdens het persenwarm wordt en als natuurlijk bindmiddel werkt.

Houtpellets hebben veel voordelen!
Met houtpellets stookt u CO2 neutraal en draagt daardoor bij aan een schoner klimaat

  • Houtpellets kennen een extreem schone verbranding met een laag asgehalte als resultaat;
  • Het is goedkoper dan gas en/of olie;
  • Houtpellets hebben een hoge energiedichtheid;
  • Houtpellets kunnen verbrand worden in volledig geautomatiseerde houtpelletkachels en –ketels;
  • Houtpellets zijn schoon en stinken niet bij verbranding;
  • Houtpellets zijn handelbaar;
  • Houtpellets zijn makkelijk op te slaan en minder volumineus dan alternatieve warmtebronnen;
  • Dankzij de certificering weet je wat je koopt.
 

We kunnen in tekst uitleggen hoe houtpellets gemaakt worden, maar dit filmpje spreekt voor zich!

https://youtu.be/rJNCbMrJT0M

De kwaliteit van houtpellets wordt bepaald door de kwaliteit van de grondstof. De grondstof moet droog, schoon, vers, constant, uniform en niet vervuild verontreinigd  zijn. Om vervolgens een perfecte houtpellet te persen moet de juiste pers, de juiste vochtigheid en de juiste druk worden gebruikt. Dit is het basisprincipe voor het produceren van goede houtpellets.

Koop gecertificeerde houtpellets
ENplus en DIN plus gecertificeerde houtpelletleveranciers zijn verplicht om de juiste grondstof te gebruiken. Ook worden er strenge eisen gesteld aan het productieproces. Jaarlijks worden deze bedrijven geïnspecteerd door onafhankelijke auditors.

Er zijn ook houtpellets op de markt die gemaakt worden van verontreinigde grondstoffen. Deze pellets zijn slecht voor uw kachel en het milieu. Verontreinigde grondstoffen zijn bijvoorbeeld slooppallets, sloophout, spaanplaten, etc. Hier zitten lijm-, verf- en plasticresten in die tijdens de verbranding chemische emissies vrijgeven die uw kachel en het milieu aantasten. Deze houtpellets zien er niet heel anders uit, maar zijn vaak veel goedkoper en niet gecertificeerd.

LET OP: kachelleveranciers laten hun garantie vervallen als ze constateren dat er gestookt is met niet gecertificeerde houtpellets.

Er worden vervalste houtpellets aangeboden die niet gecertificeerd zijn. Daarom is het belangrijk om altijd te controleren of het om gecertificeerde houtpellets gaat. Dit kan eenvoudig door op de volgende zaken te letten.

Logo en nummer
Controleer of de nummers corresponderen met de aanbieder. Het kan zijn dat de aanbieder onder een ander label de houtpellets verkoopt. Neem dan contact op met het bedrijf en vraag of dit klopt.

Controleren bij ENplus

Op de website van ENplus, kunt u controleren welke bedrijven er als producent en/of trader zijn gecertificeerd. Ook vindt u op de site een zwarte lijst van frauderende bedrijven. ENplus heeft een speciale fraude afdeling, die erop toeziet dat fraudegevallen worden aangepakt.

ENplus gecertificeerde houtpellets worden gecontroleerd op een aantal kwaliteitseisen. In dit document vindt u de vereiste waardes.

Naaldhoutpellets
Deze houtpellets zijn geproduceerd uit 100% naaldhout en hebben een lichte kleur afhankelijk van het soort naaldhout. Deze houtpellet is in Europa de bekendste en meest voorkomende soort. Deze houtpellets kenmerken zich door een schone verbranding, een hoge energiewaarde, lage asgehaltes en weinig onderhoud. Wel blijkt in de praktijk dat houtpellets waar ook loofhout in zit meer warmte afgeven in een houtpelletkachel.

Mix naald/loofhoutpellets
Deze houtpellets worden geproduceerd uit een mix van naald- en loofhout. De meest voorkomende mix is eiken, beuken en naaldhout. Deze houtpellet bestaat bijna altijd minimaal uit 20% naaldhout. Anders zou het te veel energie kosten om het te persen i.v.m. het harde karakter van loofhout. Deze houtpellets kenmerken zich door een intense warmteafgifte en een iets hoger asgehalte dan 100% naaldhout pellets.

Vraag bij deze houtpellets altijd naar een analyse. Een naaldhoutpellet waar heel veel schors in zit is ook bruin van kleur, maar niet geschikt voor uw kachel. Let dan goed op het asghalte. Deze mag niet hoger zijn dan 0,7%.

Bezorging

Uw bestelling wordt indien mogelijk binnen 2 werkdagen of op de door u gekozen werkdag bij u bezorgd tussen 7.30 en 19.30 uur. Bij erg drukke periodes kan dit later zijn. Een pallet met houtpellets weegt meer dan 1.000 kg! De bezorging hiervan is vanzelfsprekend ingewikkelder dan wanneer u een boek of kleding laat bezorgen.

De bezorgkosten zijn inbegrepen in de prijs, dus geen extra kosten of verrassingen bij het afrekenen. Er wordt alleen een toeslag berekend voor bezorgingen op de Waddeneilanden of in België. Ook wordt voor bepaalde postcodes in binnenstedelijk gebied in Amsterdam een toeslag berekend. Reden hiervoor is dat deze zendingen moeten worden uitbesteed aan een andere transporteur. De tarieven hiervoor worden automatisch berekend in de webshop op basis van het ingevoerde verzendadres. De bezorging van deze afwijkende gebieden kan één of meerdere dag(en) langer duren. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

De vrachtwagen is standaard uitgerust met een kooiaap (meeneemheftruck). De kooiaap heeft een gewicht van ca. 2.500 kg (!) en een breedte van ca. 2,5 meter. Uw bestelling kan in veel gevallen door de chauffeur op de gewenste plek worden neergezet, mits de af te leggen route berekend is op het gewicht van totaal ca. 3.500 kg (kooiaap + product). Hierbij is de beoordeling van de chauffeur altijd leidend, waarbij veiligheid en het voorkomen van schade voorop staan. Het gebruik van een handpompwagen om de bestelling van ca. 1.000 kg te verplaatsen is volgens de Arbowet niet toegestaan en niet verantwoord en veilig voor de chauffeur.

Onlinehoutpellets bezorging Pure Power houtpellets


De ervaren chauffeurs bezorgen dagelijks onze producten op veel verschillende adressen. Ze komen in aanraking met verkeersdrukte, verschillende soorten bezorgadressen en weersomstandigheden. Het transport verzorgen wij niet zelf. Daarom kunnen wij geen rekening houden met voorkeuren zoals ochtend- of middagbezorgingen. De chauffeur belt wanneer hij/zij in de buurt is, zodat u niet de hele dag op het bezorgadres hoeft te blijven. U kunt ook afspreken met de chauffeur om uw bestelling op een afgesproken plek neer te laten zetten (voor eigen risico).

Twijfelt u of de bestelling bij u kan worden bezorgd? Neem dan contact met ons op!

Onlinehoutpellets bezorging Pure Power houtpellets met Ecotrans

1kg houtpellets        =    0.53m3    aardgas
1kg houtpellets        =    0,5l stookolie

1 kilo houtpellets bevat afgerond 5kw/h. Dit houdt in dat een houtkachel van 7kw op vollast (dit is de warmste stand) ongeveer 1 kilo per 40 minuten verbruikt. Met een 15 kg zak kun je 10 uur voluit stoken. Het rendement van de kachel heeft invloed op de brandduur.

 

Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof. Ten eerst en bovenal omdat er gewerkt wordt met een afvalproduct. Wanneer er niets mee gedaan wordt zou het gaan rotten en vervolgens CO2 uitstoten. Daarnaast is het zo dat de CO2 die in de houtpellets zit, gedurende de levenscyclus van de boom is opgenomen. Bij de verbranding wordt vervolgens weer evenveel CO2 uitgestoten. Hierdoor wordt er (anders dan bij fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie) geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer.

Stiftung Warentest heeft het volgende vastgesteld:
Rekening houdend met de CO2-uitstoot door de productie en het transport van pellets zal een pelletverwarming slechts een vijfde van de uitstoot van een stookketel op fossiele brandstof vrijgeven. Verwarmen met pellets is een actieve en persoonlijke bijdrage aan het bestrijden van de klimaatverandering.

Houtpellets zijn gemaakt van schone gedroogde houtresiduen, afkomstig van ontschorste bomen. De pellets worden optimaal verbrand in speciaal ontworpen kachels/ketel. Hierdoor is de as die overblijft minimaal en niet te vergelijken met brandhout.

Onze houtpellets, die in zakken verkrijgbaar zijn, hebben een maximaal asgehalte van 0.5%. Vaak is dit asgehalte nog veel lager. Het as zit overigens vol met voedingsstoffen voor planten en is absoluut niet chemisch. Het as kunt u dan ook uitstekend als compost in de tuin gebruiken.

Goed geconditioneerd kunnen houtpellets jaren worden opgeslagen. Geconditioneerd houdt in binnen een ruimte waarbij de temperatuur constant is en de vochtigheidsgraad constant en laag is.

De pallet bevat 65 zakken met een totaal gewicht van 975 kg. De zakken houtpellets liggen gestapeld op een blokpallet van 100 x 120cm. De hoogte van de totale pallet gestapeld is ongeveer 150 à 160 cm hoog.

Ja, er zijn in de toekomst zeker voldoende houtpellets. Het potentieel voor houtpelletproductie is nog lang niet aangewend. In Europa wordt er bijvoorbeeld slechts in 60% van de bossen (duurzaam) gekapt. Hier is nog volop ruimte voor groei. De echte potentie ligt echter buiten Europa in landen als Amerika, Canada, Zuid Amerika, Azie etc. In die gebieden is veel bosbouw en daarmee ook veel houtresiduen. Het vervoeren van houtpellets vanuit deze landen naar bijvoorbeeld Rotterdam per boot is relatief goedkoop en en heeft een minimale impact op het milieu.

Een kooiaap is een kleine heftruck die achter de vrachtwagen hangt (meeneemheftruck). De kooiaap wordt gebruikt om de pallet met zakken houtpellets uit de vrachtwagen te halen en bij u op de juiste plek te bezorgen.
Een kooiaap heeft een gewicht van ca. 2.500 kg (!) en een breedte van ca. 2,5 meter. Het hefgedeelte van de heftruck is hoog en meestal te hoog om in bijvoorbeeld een garage te rijden. 

Heeft u vragen over de (on)mogelijkheden van de aflevering met kooiaap, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

 

Onlinehoutpellets bezorging Pure Power houtpellets

Het kan voorkomen dat de kleur van de houtpellets per levering lichter of donkerder is. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken of bang te zijn dat u een ander productsoort heeft ontvangen.

De kleur van de houtpellets zegt niets over de kwaliteit. De gebruikte grondstoffen en het ENplus of DIN plus keurmerk zeggen iets over de kwaliteit. Alle houtpellets die wij verkopen vallen binnen een kwaliteitsnorm. De specificaties hiervan vindt u per product terug in onze webshop.

Houtpellets worden geproduceerd uit natuurproducten, waarvan de samenstelling en de kleur (per levering) kunnen wisselen. Houtzagerijen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een kapperiode en maken gebruik van vers hout of hout dat al langer in opslag ligt. Dat kan een oorzaak zijn van houtpellets die bijvoorbeeld donkerder zijn.

De gebruikte grondstof heeft invloed op de kleur van de houtpellets. Daarnaast is geen boom exact hetzelfde. 

Daarnaast heeft de droogtemperatuur invloed op de kleur van de houtpellets. Hoe hoger deze temperatuur is, hoe donkerder de kleur van de houtpellets. Dit heeft overigens geen invloed op de kwaliteit van de grondstof en houtpellets.